Wevelgem Jos VandelooBloemspeling

In 2010 staat Jos Vandeloo in de kijker voor de Bloemspeling.

Wevelgem neemt als eerste de handschoen op om de teksten van deze auteur op de speelplanken te brengen.

Voorstelling: 30 april 2010

Organisator: Cultuurcentrum Wevelgem

Regie: Jan Vanaudenaerde

Informatie:
Cultuurcentrum Wevelgem
Tel 056 433 490
david.vandekerckhove@wevelgem.be

Nog meer foto's

Het woordje van de regisseur

Bloemspeling Jos Vandeloo

Ontstaan van het initiatief
Naar aanleiding van de Week van de Amateurkunsten wordt dit jaar voor de derde maal op rij een bloemspeling in scène gezet. Het betreft een samenwerking tussen CC Wevelgem en CODE vzw, een vereniging die 'een andere manier van met theater bezig zijn' voor ogen houdt (kort lopende projecten, creëren van stukken, kansen bieden, enz...) Een paar jaar terug was er in West-Vlaanderen een degelijk werkende afdeling van CODE vzw en zo is de samenwerking gestart met een bloemspeling rond Herman Brusselmans en vorig jaar rond Tom Lanoye. Bedoeling was, en is nog steeds, te grasduinen in het werk van de auteur om zo in 10 repetities te komen tot een voorstelling

Wie komt daar op af?
Vraag was natuurlijk: hoe bereiken we mogelijke deelnemers? Een oproep in de plaatselijke infokrant, een schrijven naar de lokale verenigingen, whatever, het werkte. Telkèns 20 of zelfs meer potentiële acteurs en actrices, mensen met of zelfs zonder enige ervaring, van 15 jaar tot ik weet niet hoeveel meer (dit om niet te zeggen jong en oud). Sommigen wilden wel eens iets anders doen dan wat de doorsnee toneelvereniging aanpakt, anderen willen 'het' wel eens proberen, even proeven wat toneelspelen inhoudt en nog anderen nemen, vermoed ik, deel 'om ne keer weg te zijn van thuis'. Maakt niks uit, 'iedereen welkom' is het motto.

Jos Vandeloo
Voor deze edîtie koos CODE vzw voor auteur Jos Vandeloo, een gegeven dat mij in den beginne tot enig wenkbrauwgefrons noopte: "Waar hebben ze die, bij God, nog uitgehaald ?" Ik herinnerde mij vaag 'Het Gevaar' en 'De Vijand' uit een lang vervlogen collegetijd, maar daar hield het ook mee op. Lezen dus maar... en ondervinden dat er weinig echt bruikbaars tussenzat,tot ik een aantal kortverhalen mocht ontdekken. Heerlijk, daar zouden we het mee doen. Zo ontstaat dus een avondvullende voorstelling waar spelers en speelsters zich in kunnen vinden.
En dan is het natuurlijk wachten tot je de deelnemers ziet en vooral hoort, rollen verdelen en zorgen dat die gasten zich amuseren tijdens de repetities. En wees gerust, er wordt nogal wat afgelachen. EN er wordt talent gespot, talent dat meestal wel de weg vindt naar één of andere plaatselijke toneelvereniging.

Jan Vanaudenaerde
Ikzelf (geboren in 1960) ben een ingeweken Wevelgemnaar en sinds mijn 17de bezig met theater. Eerst als acteur bij tal van amateurgezelschappen en de laatste jaren vooral als regisseur, die de zogenaamde speciallekes niet schuwt.
Vorig jaar maakte ik nog een stuk met dove mensen, een stuk dat we ook op een internationaal festival speelden in Brno. Dit jaar staat nog de theaterwandeling in Gullegem op het programma, een aangrijpende theaterbewerking van Vinterbergs 'Festen' in Ronse, en om het jaar af te sluiten met een soort van nieuwjaarsbrief die ik zelf schrijf en speel.
Maar eerst dus nog de bloemspeling Jos Vandeloo met verrassende, soms grappige kortverhalen. Ik heb er me echt al behoorlijk mee geamuseerd, al was het maar omwille van de talloze nachtelijke pinten met acteurs en actrices, die stilaan vrienden aan het worden zijn (en niet alleen op facebook)...

Jan.

 

© CODE vzw Disclaimer Sitemap Website door 9000 Studios